WOOD.BE in 2020!

The next challenges

Het jaar 2020 zal nog lang in het collectieve geheugen gegrift staan als het jaar waarin het coronavirus onze manier van leven en werken grondig door mekaar schudde. De medische, economische en maatschappelijke impact hiervan valt nauwelijks te onderschatten.

En ook al waart corona begin 2021 nog steeds rond op de wereld, we zijn het aan onszelf verplicht om de blik op de toekomst te richten. Er wachten de hout- en meubelindustrie immers nog andere belangrijke uitdagingen.

Een eerste belangrijke uitdaging die zich nu reeds op korte termijn laat gevoelen, is de wereldwijde schaarste aan grondstoffen en materialen. Deze schaarste is het gecombineerde resultaat van enerzijds een grote vraag en anderzijds een aantal internationale bevoorradings- en transportproblemen. Niet alleen hout en houten plaatmateriaal zijn schaarser geworden, ook aan andere materialen (schuim, metaal, …) die verwerkt worden door de bedrijven van de hout- en meubelindustrie is er een nijpend tekort. Na “the war for talent” komt er ook een heuse “war for materials” op ons af.

Een tweede, nog grotere uitdaging is de klimaatverandering. Deze raakte door corona wat verdrongen uit de actualiteit, maar is wellicht dé uitdaging van de komende decennia. Het gebruik van hout als materiaal voor de industrie en de bouw kan een belangrijke positieve bijdrage leveren in de strijd tegen klimaatverandering. Hout is immers een duurzame, natuurlijke en hernieuwbare grondstof die bovendien CO2 opslaat.

Ook een initiatief zoals het “New European Bauhaus” van de Europese Commissie biedt kansen voor de hout- en meubelindustrie. New European Bauhaus wil een heuse nieuwe beweging op gang brengen volgens het principe “form follows planet”. De woonomgeving van de toekomst wordt hierbij tegelijk duurzamer, mooier en inclusiever. De houtproducten en meubelen van onze Belgische industrie zullen zeker niet misstaan in dit New European Bauhaus.

De ondernemingen van de sector kunnen alvast rekenen op de ondersteuning van WOOD.BE om deze uitdagingen om te zetten in evenveel opportuniteiten.

2020 in feiten en cijfers
Certificaten 724 certificaten uitgereikt
Testen & Adviezen 54% meer dan 2019
Normalisatie 14 normcommissies
Projecten 5 lopende en 4 nieuwe

Download het activiteitenverslag hier.